Læs om hvem vi er, vores brug af økologi og vores landbrug
Vi, Lis og Jørn, bor på et mindre, økologisk landbrug lidt uden for UNESCO-byen, Christiansfeld i Sønderjylland.
Jørn er landmand og står for den daglige drift, mens Lis arbejder som folkeskolelærer og bruger al sin fritid på bedriften.
Vores to børn er flyttet hjemmefra, så nu er vi kun os to halvgamle ”nisser”, hunden Bella og katten Misser.
I 2016 tog livet en drejning, da Jørn pludselig fik en ansigtslammelse, hvilket førte til en længere sygdomsperiode.
Under sygdomsperioden havde Jørn gået og tænkt over sine fremtidsmuligheder. Det resulterede i, at han byggede en kyllingestald til opdræt af økologiske slagtekyllinger.
I marts 2016 satte vi de første kyllinger i den nye stald.
Det blev startskuddet til flere efterfølgende projekter med æbleplantager og opdræt af blandt andet slagtekaniner og skovgrise.
Nuværende projekt er opstart af gårdbutik, hvor gårdens produkter skal sælges.
Vores drøm er at skabe et rentabelt, økologisk og bæredygtigt landbrug i løbende udvikling, hvor vi dyrker råvarer af højeste kvalitet og med smag af de gode gamle dage.
Vi vil opdrætte slagtedyr, som vokser op med frisk luft, masser af motion og kærlig pleje i deres levetid. Dyrevelfærden skal sættes i højsædet, hvor det er en grundbetingelse, at vi har tid til at kunne fornemme dyrenes trivsel i det daglige arbejde.
Vores produkter skal smage som i gamle dage med bid i. ”Biddet” er kendetegnet for et naturligt produkt fra dyr opdrættet så naturligt som muligt.
Frugtplantagen vil vi forsøge at passe som almindelig pasning i form af renholdelse og beskæring samt gøde med kyllingemøg, men ellers uden yderligere tiltag. Naturen styrker vi med forskellige tiltag for at øge biodiversiteten som f.eks. såning af blomsterstriber.
Produkterne vil vi sælge direkte fra gården og gennem lokale samarbejdspartnere. Samtidigt skal produktionsformerne etableres, så det er muligt at overskue og passe i vores bedste alder. Vi håber på at blive ved med at gøre det, vi allerbedst kan lide så længe som muligt.
Udgangspunktet er at være med til at bevare en jord i god balance med respekt for naturen. Vi ønsker nemlig, at vores børn og børnebørn får samme mulighed for at nyde naturen, som vi har haft. Derfor har vi valgt at dyrke vores landbrug økologisk.
Vi arbejder på, at vores produktionsdyr skal leve under så naturlige forhold som muligt, så de kan udfolde deres naturlige egenskaber og behov, da vi mener, at dyr skal have det bedst muligt i deres levetid.
Vi tror på, at dyr, der er opdrættet med så naturlige levevilkår som muligt, giver kvalitetskød med smag af de gode gamle dage og samtidig giver et stærkt immunforsvar hos dyrene, så anvendelse af antibiotika stort set kan undgås.
Kendetegnene for alle Kokærgårds dyrehold er, at de er opdrættet under nøje opsyn og med kærlig hånd, så dyrevelfærden er i top.
Vi forsøger hele tiden at indtænke udvikling på gården, hvor bæredygtighed er omgangspunktet, så gårdens muligheder udnyttes. Opvarmningen af kyllingestalden sker for eksempel med flis fra egen skov.
Kokærgårds (Kokjærgaard) ejere har gennem tiden favnet bredt – lige fra herremænd til særlige.
Den første slægt, der kendes, var Dinesenslægten fra 1600-tallet, men gården menes at være endnu ældre. Dinesenslægten regnedes for herremænd, da de havde begravelsesplads inde i kirken.
Efter de dårlige økonomiske tider fra 1813 blev der solgt jord fra den store gård, og i 1822 købte fodermester, Hans Peter Petersen, gården på tvangsauktion.
”Hans Peter” var især kendt for sin nærighed. Stalddrengen blev bl.a. sat til at smøre vognhjulene med snegle for at spare fedt.
Hans Peter var ligeledes kendt for altid at gå med høj hat og stok samt bruge møgvognen til både arbejds- og stadskørsel.
Datteren, Cathrine Marie Petersen, ombyggede i 1884 den firlængede gård efter inspiration fra godset, Gisselfeld, så gårdens stuehus fremstod herskabeligt med takkede gavle.
Gården sælges i 1891 til Kr. Jensen, hvorefter svigersønnen, Joh. Schultz, i 1911 købte gården, inden Skjalm Winther, som var gift med Eva, i 1929 købte gården.
Efterfølgende flyttede datteren, Birgit, og hendes mand, Hans Nymand, ind på malkekvægsejendommen., hvor de dyrkede de 90 ha agerjord samt almindeligt skovbrug i den tilhørende skov.
Sønnen, Claus Nymand, overtog gården, men solgte den senere til jordfordeling. Herefter var der 11,50 ha agerjord og 18,50 ha blandet løvskov til gården.
I 1997 blev Kokærgård igen solgt, og den nye ejer rev den gamle hovedbygning ned, og det nuværende stuehus på 288 m2 blev herefter bygget i 1999.
Ejendommen kom kort efter til salg igen, hvilket var heldigt for de nuværende ejere, folkeskolelærer Lis og landmand Jørn Nissen, som netop havde solgt deres malkekvægsejendom i Agtrup Skov og derfor var på udkig efter en ejendom i nærheden af familien.
1. december 2002 overtages Kokærgård af ægteparret og deres to børn, Louise og Rasmus.
De første par år blev gården brugt til opstaldning af eksportkreaturer, som Jørn passede ved siden af arbejdet som murerarbejdsmand. Jorden dyrkede Jørn og teenagesønnen selv.
22. marts 2017 stod den topmoderne kyllingestald til 9600 økologiske kyllinger færdig og klar til at modtage de første kyllinger.
På arealet rundt om stalden er der plantet æbleplantage, hvor kyllingerne kan gå rundt imellem.
Udover kyllingerne opdrættes der økologiske slagtekaniner af den gamle danske race, Hvid Land, og i skoven går der nogle frilandsgrise.
Igangværende projekt er opstart af gårdbutik